Η Λευκωσία σήμερα, χάρη στη λειτουργία του Έξυπνης Πόλης Smart Nicosia, έχει μεταμορφωθεί σε μία καινοτόμο, ανθεκτική και, πάνω από όλα, βιώσιμη πόλη. Σύγχρονες υποδομές, υπηρεσίες και συστήματα, καταγράφουν και μειώνουν την κατανάλωση πόρων, βελτιώνοντας συνολικά την καθημερινότητα των κατοίκων της.


Στο πλαίσιο αυτό, o Δήμος Λευκωσίας και το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, προχώρησαν σε μία πολύ σημαντική κίνηση. Με το Μνημόνιο Συνεργασίας των δύο πλευρών, το Smart Nicosia θα διαθέσει την τεχνογνωσία, τα συστήματα και τις υποδομές του στη διάθεση του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας, για την τοποθέτηση Έξυπνων Υδρομετρητών Νερού. Τι σημαίνει αυτό για το σύστημα υδροδότησης της Λευκωσίας; Πολλά και σημαντικά.

Οι Έξυπνοι Υδρομετρητές αυτόματης καταγραφής και η συνεχής παρακολούθηση του δικτύου, θα οδηγήσουν σε μείωση του απολεσθέντος νερού από αφανείς διαρροές και θα αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα προς την άριστη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την πράσινη ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης σε σχετική δήλωσή του: “Ξεκινούμε με την εγκατάσταση 3,000 υδρομετρητών νερού στην εντός των τειχών πόλη αλλά αυτό δεν είναι το τέλος… συνεχίζουμε με την κάλυψη της Λευκωσίας με πάνω από 150,000 υδρομετρητές! 

To νερό είναι ζωτικής σημασίας. Σε χώρες όπως η δική μας που ανέκαθεν είχαμε να αντιπαλέψουμε την έλλειψη αυτού του πολύτιμου αγαθού, η ορθή χρήση του και η αποτροπή απωλειών είναι επιβεβλημένη (επιτακτική ανάγκη) και γι αυτό θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική αυτή την συνεργασία της έξυπνης διαχείρισης νερού με το ΣΥΛ!.”

Εκ μέρους του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, ο κ. Κωνσταντίνος Παρμακλής, Διευθυντής του Συμβουλίου, δήλωσε: “Τα πρώτα 1,500 υδρόμετρα θα εγκατασταθούν στην εντός των τειχών πόλη σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας χρησιμοποιώντας το δίκτυο (LoRa) και την πλατφόρμα του Smart City Nicosia. Ακολουθεί η εγκατάσταση άλλων 1,500 έξυπνων υδρομέτρων με τεχνολογία βασισμένη στη τηλεπικοινωνία διτκύου NBIoT για να ολοκληρωθεί το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων υδρομέτρων. Στόχος μας σε βάθος χρόνου είναι η εξολοκλήρου αντικατάσταση των συμβατικών υδρομέτρων στην επαρχία Λευκωσίας από έξυπνα υδρόμετρα τα οποία θα δίνουν καθημερινή εξ αποστάσεως μέτρηση και θα παρέχουν δεδομένα τα οποία θα βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό διαρροών εντός των τεμαχίων των καταναλωτών αλλά και στον εντοπισμό διαρροών στις ζώνες και  υποζώνες υδροδότησης εντός του αστικού ιστού.”

Το έργο Smart Nicosia υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής “Θάλεια 2021-2027” με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.