Του Κωνσταντίνου Παρμακλή*

Την Τρίτη 22 Μαρτίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η οποία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1992. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού έχει ως θέμα  τα υπόγεια ύδατα με σκοπό να φέρει στο προσκήνιο  τον αόρατο αυτό πόρο, να ενισχύσει την ανταλλαγή γνώσεων και τη συνεργασία και να αυξήσει την επίγνωση της σημασίας της φροντίδας των υπόγειων υδάτων μας.

Τα υπόγεια ύδατα είναι μεν αόρατα, η επίδρασή τους όμως, είναι ορατή παντού. Είναι ένας κρυμμένος θησαυρός, που εμπλουτίζει τη ζωή μας. Καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται, γίνεται επιτακτική η ανάγκη συνεργασίας όλων μας, για τη βιώσιμη διαχείριση αυτό του πολύτιμου πόρου.

Τα υπόγεια ύδατα είναι ζωτικής σημασίας πόρος, ο οποίος παρέχει σχεδόν το ήμισυ του συνόλου του πόσιμου νερού παγκοσμίως. Συντηρεί τα οικοσυστήματα, διατηρεί τη βασική ροή των ποταμών και αποτρέπει την καθίζηση της γης και τη διείσδυση του θαλασσινού νερού. Αποτελούν δε σημαντικό μέρος της διαδικασίας προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και συχνά αποτελούν λύση για άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό. Επειδή όμως τα υπόγεια ύδατα δεν φαίνονται, δεν απασχολούν τους περισσότερους ανθρώπους. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες και η μεταβλητότητα του κλίματος αυξάνουν ραγδαία την πίεση στους υπόγειους υδάτινους πόρους, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα εξάντλησης και ρύπανσης σε πολλά μέρη του κόσμου.

Ως Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας, έχουμε την ευθύνη διαφώτισης και καλλιέργειας της κουλτούρας των καταναλωτών ως προς τη σωστή χρήση του νερού μέσα από διάφορες δράσεις και προγράμματα ώστε να γίνει από μικρούς και μεγάλους αντιληπτό πως στην χώρα μας – που ταλαιπωρείται διαχρονικά από ανομβρίες – δεν έχουμε την πολυτέλεια κατασπατάλησης του πιο πολύτιμου αγαθού του ανθρώπου. Φωτεινό παράδειγμα της  διαχρονικής προσπάθειας, αποτελεί το Μουσείο Νερού του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, το οποίο φιλοξενεί εκατοντάδες παιδάκια δημοτικών σχολείων κάθε χρόνο, προσφέροντας  πολλαπλές εκπαιδευτικές δράσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο στοχεύει στην διαφύλαξη του περιβάλλοντος, στην ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού και τη χρηστή διοίκηση μέσα από διαφανείς διαδικασίες. Η Υδατοπρομήθεια Λευκωσίας θα συνεχίσει να πρωτοστατεί μέσα από την πλούσια κοινωνική της δράση και να διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού το δικαίωμα για πρόσβαση σε καθαρό νερό.

*O Kωνσταντίνος Παρμακλής είναι ο Διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας