Υπαίθριο Μουσείο Νερού

Ένα μουσείο που προάγει τον πολιτισμό μας

Υπάρχουν έργα και δραστηριότητες εμπνευσμένων ανθρώπων που σημαδεύουν την πορεία του χρόνου και δημιουργούν τις προϋποθέσεις εκείνες που προάγουν τον πολιτισμό μας, αποδεικνύουν την αγάπη μας για τον τόπο μας και το σεβασμό για την παράδοση και την ιστορία μας.

Για να επιτευχθεί όμως ένα έργο δεν είναι αρκετή η σύλληψη της ιδέας. Χρειάζεται να υλοποιηθεί η ιδέα και να ολοκληρωθεί ως πράξη. Μια τέτοια πράξη μάλιστα σημαντική και αξιέπαινη είναι η δημιουργία του Μουσείου της Υδατοπρομήθειας στη λεωφόρο Αθαλάσσας. Το μουσείο που δημιουργήθηκε στο χώρο που στεγάζεται η Υδατοπρομήθεια είναι πραγματικά ένα επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς πόσος μόχθος και οικονομικά έξοδα χρειάζονται για τη συλλογή αντικειμένων, τοποθέτησης μηχανημάτων και διαμόρφωσης του κατάλληλου χώρου για να προβληθούν. 

Ο χώρος του μουσείου αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο είναι ένα στεγασμένο υποστατικό το οποίο φιλοξενεί παντός είδους εργαλεία, μηχανές, οικιακά σκεύη και κάθε άλλο αντικείμενο που έχει άμεση σχέση με την ύδρευση, άρδευση και χρησιμοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας μας. Η συλλογή εντυπωσιάζει τόσο για την πληρέστατη συγκομιδή που φιλοξενείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όσο και για τον τρόπο τοποθέτησης των αντικειμένων. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να πληροφορηθεί τη σχέση ανθρώπου και υδάτινων πόρων του παρελθόντος αλλά μπορεί να μελετήσει την εξέλιξη και τη σταδιακή επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας που παρατηρείται για αιώνες στον τόπο μας.

Υπάρχουν έργα και δραστηριότητες εμπνευσμένων ανθρώπων που σημαδεύουν την πορεία του χρόνου και δημιουργούν τις προϋποθέσεις εκείνες που προάγουν τον πολιτισμό μας, αποδεικνύουν την αγάπη μας για τον τόπο μας και το σεβασμό για την παράδοση και την ιστορία μας.

Το δεύτερο μέρος εκτείνεται στον υπαίθριο χώρο, ανάμεσα σε μια πευκόφοιτη περιοχή. Είναι ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος που περιλαμβάνει ένα τεχνητό ρυάκι πλαισιομένο από υδρόβια φυτά, ανεμόμυλο, δεξαμενές, υποστατικά φύλαξης προϊόντων και εργαλείων, βρύσες πετρόκτιστες και κάθε στοιχείο που έχει άμεση σχέση με την υδατοπρομήθεια. Ένας μικρός παράδεισος, ένας βιότοπος που προκαλεί την ψυχική γαλήνη αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιάζει για τη μεθοδικότητα, το μεράκι και τη συλλογή της ιδέας να δημιουργηθεί αυτός ο πνεύμονας στην πολύβουη πόλη της Λευκωσίας.

Τέτοια έργα προάγουν τη γνώση της παράδοσης και της ιστορίας μας αλλά ταυτόχρονα ευαισθητοποιούν τους ανθρώπους και τους βοηθούν να δουν με διαφορετική διάθεση το πολύτιμο αγαθό, το νερό, που δίνει ζωή σε κάθε οργανισμό. Το έργο αυτό τιμά αυτούς που ανέλαβαν την πρωτοβουλία κατασκευής του, ιδιαίτερα το Διευθυντή της Υδατοπρομηθείας κ. Νίκο Ζαμπακίδη και τους συνεργάτες του.

Το μουσείο θα καταστεί στο μέλλον ένας χώρος σπουδής και μελέτης των νεότερων σε ηλικία ανθρώπων και μια θύμηση νοσταλγική των μεγαλύτερων. Ιδιαίτερα αυτών που έζησαν κάθε περίοδο της ιστορίας του νερού, από το πηγάδι και τον ανεμόμυλο, μέχρι τους σύγχρονους τρόπους υδατοπρομήθειας των σπιτιών και υποστατικών τους. Το Μουσείο Νερού της Υδατοπρομήθειας διηγείται μια μεγάλη ιστορία και γράφει τη δική του ιστορία.