Η σημασία της σωστής διαχείρισης του νερού στην Κύπρο

Το νερό είναι ο πρώτιστος πολύτιμος φυσικός πόρος για τη διατήρηση της ζωής και του περιβάλλοντος. Η αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης. Λαμβάνοντας υπόψη τη ζωτική σημασία του για την ανθρώπινη ζωή, για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας αλλά και για οικονομικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες κάθε είδους ταυτόχρονα με την αυξανόμενη έλλειψή του, ο σχεδιασμός και η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η βέλτιστη, οικονομική και δίκαιη χρήση του πρέπει να θεωρηθεί ως  θέμα πρώτιστης σημασίας.
Η διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Κύπρο είναι υψίστης σημασίας λόγω και της ιστορικά διαχρονικής ανομβρίας που μαστίζει το νησί. Η διαχείριση των υδάτων είναι ένα σύνθετο θέμα που συνδέεται με διάφορους τομείς της Κυπριακής οικονομίας συμπεριλαμβανομένου του γεωργικού τομέα, του βιομηχανικού, του τουριστικού, του εμπορικού, του οικιακού και του περιβάλλοντος. Οι πρακτικές διαχείρισης των υδάτινων πόρων πρέπει να βασίζονται στην αύξηση της παροχής νερού και στη διαχείριση της ζήτησης νερού υπό τις υφιστάμενες συνθήκες διαθεσιμότητας νερού.
Για τη διατήρηση της ποιότητας του νερού, απαιτούνται καινοτόμες στρατηγικές διαχείρισης ποιότητας του νερού που πρέπει να εξελιχθούν και να εφαρμοστούν. Επίσης, πρέπει να αναπτυχθούν συστήματα υποστήριξης των γενναίων αυτών αποφάσεων που θα αφορά στον σχεδιασμό και τη διαχείριση του έργου των υδάτινων πόρων.
Υπάρχει αλληλεπίδραση διαφόρων παραγόντων που διέπουν την πρόσβαση και τη χρήση των υδάτινων πόρων και υπό το φως της αυξανόμενης ζήτησης για νερό, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε ολιστικές και ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση των υδάτων. Είναι σαφές, ότι το πόσιμο νερό είναι πολύ θεμελιώδες και σοβαρό ζήτημα για να αφεθεί χωρίς σωστό και μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό. Χρειάζεται συνδυασμένη πρωτοβουλία και δράση όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών που μπορεί μεσοπρόθεσμα να αποφέρει και πολιτικό κόστος αλλά ταυτόχρονα μακροπρόθεσμα θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στις νέες γενιές.


 • "Όραμα μας η όσον το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών με ποιοτικό νερό και σε ικανοποιητική ποσότητα"

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

 • Λεωφ. Αθαλάσσας 84, 
  ΤΘ 21943, 1515 Λευκωσία
  Τηλ.: 77771090,
  Φαξ: 22698200,
  email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  Τηλ. για βλάβες: 77771090
  Τηλ. για κατοίκους εξωτερικού: +357 22747080

Ακολουθείστε μας