Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 έγινε η τελετή ένταξης των Συμβουλίων Αποχετεύσεων Ιδαλίου, Πέρα Χωρίου και Νήσου στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας. Η τελετή έλαβε χώρα στην αίθουσα του Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Χωρίου.


Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι η τελετή αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της μεγάλης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ένταξη των Συμβουλίων Αποχετεύσεων Ιδαλίου και Πέρα Χωρίου-Νήσου στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας και από την 1η Ιουλίου στον νέο Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας, εκτιμάται ότι θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες του νέου Δήμου Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου.


Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λευκωσίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι με την ένταξη των περιοχών αυτών στα όρια της περιοχής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την μελέτη, σχεδίαση και κατασκευή των αποχετευτικών συστημάτων και σύνδεσή τους στο υφιστάμενο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων του ΣΑΛ στη Βαθειά Γωνιά. Ο Δήμαρχος Λευκωσίας ανέφερε ότι η μη εγκατάσταση αποχετευτικών συστημάτων στο Δήμο Ιδαλίου και τις Κοινότητες Πέρα Χωρίου – Νήσου είναι μια από τις πολλές εκκρεμότητες που παρέλαβε το ΣΑΛ το 2012 και που θα πρέπει να διορθωθούν και ολοκληρωθούν.  O κ. Γιωρκάτζης πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες ένταξης, σχεδιασμού και κατασκευής ξεκίνησαν το 2007, αλλά για διάφορους λόγους καθυστέρησαν. Καθυστέρησαν τόσο, που μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο Βιολογικό Σταθμό Ιδαλίου και Πέρα Χωρίου – Νήσου, λήφθηκε η απόφαση το 2013 για παραλαβή των λυμάτων στο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων του ΣΑΛ στην Βαθειά Γωνιά, παρόλο που το Δάλι, το Πέρα Χωρίο και η Νήσου δεν είχαν ενταχθεί επίσημα στο ΣΑΛ. Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας έλαβε την εν λόγω απόφαση για το κοινό καλό, με γνώμονα την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων της περιοχής.


Τέλος, ο κ. Γιωρκάτζης πρόσθεσε ότι η απόφαση το 2013 της παραλαβής των λυμάτων Ιδαλίου, Πέρα Χωριού και Νήσου στο εργοστάσιο του ΣΑΛ στη Βαθειά Γωνιά, χωρίς την επίσημη ένταξη των εν λόγω περιοχών στο ΣΑΛ, είναι χαρακτηριστικό του πως πρέπει να λειτουργούν οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Με ευελιξία χωρίς να χάνονται στην τυπολατρία και τη γραφειοκρατία.

Ο Δήμαρχος Ιδαλίου κ. Λεόντιος Καλλένος, ο Έπαρχος Λευκωσίας κ. Αντρέας Χατζηπάκκος και ο κοινοτάρχης του Πέρα Χωρίου κ. Γιαννάκης Γεωργίου στις δικές τους παρεμβάσεις ευχαρίστησαν τον Υπουργό Εσωτερικών και εξέφρασαν τη χαρά και την ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης των Συμβουλίων Αποχετεύσεων  Ιδαλίου, Πέρα Χωρίου και Νήσου στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας. Επιπλέον αναφέρθηκαν τόσο στη μεταξύ τους αγαστή συνεργασία όσο και την εποικοδομητική συνεργασία τους με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας.